top of page

לב שבור לרסיסים: מדריך להתאוששות מבגידה ולבניית עתיד חדש

  • תמונת הסופר/ת: יואב גיטלר
    יואב גיטלר
  • 29 בנוב׳ 2023
  • זמן קריאה 5 דקות

עודכן: 27 בפבר׳

בגידה. מילה אחת קצרה וצורבת, המסוגלת למוטט עולמות שלמים. ברגע אחד, האדמה רועדת, יסודות האמון מתפוררים ותחושת הביטחון נעלמת כלא הייתה. בין אם אתם בצד הפוגע ובין אם בצד הפגוע, אין ספק שמדובר באחת החוויות הקשות והמטלטלות ביותר בזוגיות. תחושות עזות של כאב, כעס, בגידה, שברון לב וחוסר אונים עוטפות אתכם בעוצמה.

אך בתוך הכאוס, זכרו דבר אחד: אינכם לבד במסע הזה. אלפים רבים חווים כאב דומה ומחפשים, כמוכם, דרך לאסוף את השברים ולהמשיך הלאה. דרך הריפוי ארוכה, אך קיימת. היא עשויה להוביל לצמיחה אישית, להתחדשות ואף לחיזוק הקשר, אם שניכם בוחרים בכך.

אם נפגעתם: צעדים ראשונים לאיסוף השברים

אפשרו לעצמכם את הכאב: הרשו לעצמכם להרגיש הכל

אל תנסו "להיות חזקים" בכוח. אל תדחיקו, אל תקטינו או תתעלמו מהרגשות המציפים אתכם. כאב, כעס, עצב עמוק, פחדים משתקים, תחושת השפלה ואובדן – כולם לגיטימיים. הרשו לעצמכם לבכות עד שכואב, לצעוק כשעולה צורך, לכתוב את אשר על לבכם – שחררו את הכאב החוצה. איך עושים זאת? כתבו יומן רגשות, ובמילים תארו את הכאב, הכעס והעצב. בכו, צעקו (לכרית אם צריך), האזינו למוזיקה עצובה המהדהדת את מצב רוחכם. תנו לגוף ולנפש לבטא את הכאב ללא שיפוט או ביקורת עצמית. זכרו: חוזק אמיתי אינו בהדחקה, אלא בהרגשה ועיבוד הכאב בצורה בריאה.

חפשו משען: אל תישאו לבד

אין לשאת משקל כבד זה לבד. שתפו אדם קרוב ומהימן – חבר או חברה נאמנים, בן או בת משפחה אוהבים, מטפל מקצועי או קבוצת תמיכה. דברו על הכל – התחושות המכרסמות, הפחדים המטרידים והמחשבות הטורדות. לעיתים, שיתוף בלבד מקל על הלב ומביא נחמה ותמיכה. כיצד לבחור משען מתאים? בחרו אדם אמפתי, קשוב, לא שיפוטי, אשר בנוכחותו אתם מרגישים בנוח להיפתח. הסבירו כי אתם זקוקים לאוזן קשבת ותמיכה רגשית, ולא לפתרונות או ביקורת. שתפו במה שמציק לכם – תחושות, מחשבות ופחדים. אפשר גם לפנות לקו תמיכה טלפוני או לקבוצת תמיכה מקוונת – יש כוח רב בשיתוף עם אחרים שחוו חוויה דומה. זכרו: בקשת עזרה היא סימן לחוזק, לא לחולשה.

בגידה התמודדות ריגשית

צרו אי של ביטחון: החזירו את השליטה לחייכם

בגידה מערערת את תחושת הביטחון הבסיסית, אך זכרו: אינכם אשמים במה שאירע. אם אתם בוחרים להישאר במערכת היחסים, זה הזמן לשיחה פתוחה וכנה עם בן או בת הזוג ולהגדיר גבולות חדשים שישיבו לכם את תחושת השליטה. אולי תרצו לדעת פרטים נוספים, או אולי דווקא פחות. אולי תבקשו לצמצם את הקשר עם האדם האחר. החשוב מכל הוא שבן או בת הזוג יבינו את עומק הפגיעה ויתייחסו לרגשותיכם ברצינות ובכבוד. כיצד להגדיר גבולות מחדש? חשבו מה נחוץ לכם כדי להרגיש בטוחים יותר – האם מידע נוסף ירגיע או יציק? האם צמצום הקשר עם האדם הנוסף חיוני עבורכם? האם נדרשת שקיפות מלאה לגבי פעולות בן או בת הזוג? שתפו צרכים אלו באופן ברור ואסרטיבי. לדוגמה: "אני צריכ/ה לדעת פרטים נוספים על הבגידה כדי להתחיל לעבד את הכאב", או "אני מבקש/ת שתנתק/י כל קשר עם האדם הזה כדי שאוכל להתחיל לבנות אמון מחדש". זכרו: הגבולות נועדו להגן עליכם ולסייע בהשבת תחושת השליטה על חייכם.

פנו לעזרה מקצועית: טיפול ככלי ריפוי

טיפול אישי או זוגי עשוי להיות קריטי בשלב זה, ויסייע בעיבוד הכאב, הבנת הסיבות שהובילו לבגידה (מבלי להצדיק אותה) וקבלת החלטות נכונות בנוגע לעתיד הקשר. במה טיפול מקצועי מסייע? טיפול אישי מספק מרחב בטוח לעיבוד רגשות סוערים, הבנת דפוסי התנהגות, פיתוח מנגנוני התמודדות בריאים וחיזוק הביטחון העצמי. טיפול זוגי מאפשר תקשורת מובנית ומקצועית, סיוע בגישור על פערים, הבנת הדפוסים הדינמיים בקשר וקבלת כלים לשיקום אמון או לפרידה מכבדת. אל תהססו לפנות למטפל או מטפלת מוסמכים – זוהי השקעה חשובה בבריאותכם הנפשית ובעתידכם הזוגי. כיצד לבחור מטפל מתאים? חפשו מטפל או מטפלת בעלי ניסיון בטיפול בטראומה של בגידה, רצוי כאלה המתמחים בטיפול זוגי ומשפחתי. בקשו המלצות מחברים, רופא משפחה או דרך קופת חולים. זכרו: כימיה אישית חשובה - פגישת היכרות ראשונית יכולה לסייע בהחלטה האם המטפל או המטפלת מתאימים לכם.

אם בגדתם: הדרך חזרה מתחילה באחריות אישית

הודו בפגיעה והביעו חרטה אמיתית: אחריות מלאה למעשים

קחו אחריות מלאה על מעשיכם, הכירו בכאב שגרמתם לבן או בת הזוג, הביעו חרטה כנה ועמוקה והיו נכונים לעבודה הקשה הנדרשת לשיקום האמון שנשבר. מהי חרטה אמיתית? חרטה אמיתית אינה מסתכמת באמירת "סליחה", אלא כוללת הבנה עמוקה של הפגיעה, ביטוי אמפתיה לכאב בן או בת הזוג, לקיחת אחריות מלאה על הבחירה בבגידה (ללא תירוצים או האשמת בן או בת הזוג) ונכונות לשנות דפוסי התנהגות ולפעול באופן פעיל לשיקום האמון. לדוגמה, אמרו: "אני מבין/ה את עומק הכאב שגרמתי לך ואני לוקח/ת אחריות מלאה על הבגידה. אני מצטער/ת מעומק הלב על הפגיעה באמון ובקשר שלנו". הימנעו מלהקטין את הפגיעה, להצטדק או להאשים את בן או בת הזוג – התמקדו בהבעת חרטה כנה ולקיחת אחריות.

חתרו להבנה עצמית: צמיחה מתוך משבר

טיפול אישי הוא כלי חשוב בתהליך זה ויסייע בהבנת הגורמים שהובילו לבגידה – קשיים אישיים שלא טופלו, בעיות תקשורת כרוניות בזוגיות או תחושת חוסר סיפוק. הבנה מעמיקה תסייע להימנעות מחזרה על אותן טעויות בעתיד. כיצד טיפול אישי מסייע להבנה עצמית? טיפול אישי מספק מרחב לחקור את עצמכם ללא שיפוטיות. המטפל או המטפלת יסייעו בעיבוד הרגשות, זיהוי דפוסי התנהגות בעייתיים, חקירת הסיבות העמוקות לבגידה (קשיים אישיים, דפוסי יחסים לא בריאים, חוסר מודעות רגשית) ופיתוח תובנות וכלים לשינוי. לדוגמה, ייתכן שתגלו כי הבגידה נבעה מבדידות רגשית שלא הייתם מודעים לה, או מדפוס של הימנעות מקונפליקטים בזוגיות. הבנה זו היא צעד ראשון לשינוי וצמיחה.

גלו סבלנות ואמפתיה: ריפוי לוקח זמן

זכרו: הבגידה יצרה פצע עמוק. ייתכן שיחלפו חודשים ואף שנים עד להחלמה מלאה. היו שם עבור בן או בת הזוג, הקשיבו לרגשותיהם ללא שיפוטיות, אפשרו להם לבטא את הכאב ותנו להם את הזמן והמרחב הנחוצים להם. כיצד לתרגל סבלנות ואמפתיה? זכרו כי הכאב של בן או בת הזוג אמיתי ועמוק, גם אם קשה לכם לשמוע על כך שוב ושוב. הקשיבו בתשומת לב לרגשותיהם, ללא ניסיון להצדיק את עצמכם, להקטין את הפגיעה או לתקן אותם. הביעו הבנה ואמפתיה: "אני מבין/ה כמה שזה קשה וכואב לך, וזה לגיטימי לגמרי להרגיש כך". תנו לבן או בת הזוג את הזמן והמרחב לעבד את הכאב בקצב שלהם – אל תצפו להחלמה מהירה או "לשכוח מהכל". היו נוכחים, תומכים וסבלניים לאורך התהליך.

בגידה כנקודת מפנה: פוטנציאל לצמיחה אישית וזוגית

בגידה היא משבר, אך גם הזדמנות לצמיחה ולשינוי. זהו צומת דרכים: הקשר יכול להסתיים בטונים צורמים, אך גם להפוך לנקודת מפנה חיובית. המשבר עשוי לעורר רצון לבחון מחדש את הקשר, להבין טוב יותר את הצרכים ההדדיים ולגבש ערכים משותפים חדשים.

אם שניכם בוחרים להילחם על הקשר ולעבור מסע זה יחד, המשימה העיקרית היא שיקום האמון. זהו מסע ארוך ומאתגר הדורש מחויבות ומאמץ מתמשך משני הצדדים. מה כולל תהליך שיקום האמון?

  • זמן: שיקום אמון אינו מתרחש בן לילה ודורש זמן רב – חודשים ואף שנים. היו סבלניים וקבלו את הקצב האישי של בן או בת הזוג.

  • עקביות ואמינות: בן הזוג הבוגד צריך להוכיח עקביות בפעולותיו ובדבריו לאורך זמן. עמידה בהבטחות, שקיפות, כנות ויצירת דפוס התנהגות אמין חדש הם קריטיים.

  • שקיפות מלאה: נכונות לחלוק מידע, לענות על שאלות בפתיחות, להיות זמינים רגשית ולשתף מחשבות ורגשות, גם אם קשה ומביך.

  • אמפתיה והבנה: הפגנת אמפתיה עמוקה לכאב בן או בת הזוג, ללא ניסיון להקטין את הפגיעה או לבטל את רגשותיהם.

  • סליחה (אפשרית, לא חובה): סליחה היא החלטה אישית ואין חובה לסלוח. אך אם שני בני הזוג מעוניינים לשקם את הקשר, סליחה אמיתית (ולא ויתור או הדחקה) עשויה להיות צעד חשוב בתהליך הריפוי, אך היא תמיד צריכה לבוא מבפנים ובזמן המתאים.

טיפול זוגי מקצועי יעניק לכם כלים ותמיכה לצליחת דרך קשה זו ולבנייה מחודשת של קשר אוהב, בטוח וחזק משהיה. בטיפול זוגי תלמדו: לשפר תקשורת, לזהות דפוסים בעייתיים בקשר, לבטא רגשות באופן בונה, לגשר על פערים ולגבש החלטות משותפות לגבי עתיד הקשר. מטפל זוגי ניטרלי יסייע ביצירת דיאלוג פתוח וכנה ויאפשר לכל אחד מבני הזוג להישמע ולהיות מובן.

סיכום: בחירה בדרך לריפוי

זכרו: אין פתרונות קסם או תשובות קלות בבגידה. ההחלטות שלכם הן אישיות לחלוטין וכבדו את עצמכם ואת הדרך בה תבחרו. דעו כי לגיטימי גם לבחור בפרידה כדרך להתמודד עם משבר הבגידה. לא כל קשר ניתן לשיקום ולעיתים סיומו הוא הצעד הבריא ביותר, גם אם כואב. אפשרו לעצמכם את הזמן הדרוש כדי להרגיש את הכאב, לחשוב לעומק ולבחור בדרך שתאפשר החלמה ובניית עתיד טוב יותר – לבד או ביחד.




Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
  • Pinterest AltCtrLife
  • Youtube AltCtrLife
  • TikTok AltCtrLife
  • Instagram AltCtrLife
  • Facebook AltCtrLife

© 2019 by Yoav Gitler & Sharona ShemTov
-AltCtrLife -

bottom of page