תקועים ברשימת המכולת של הזוגיות? הגיע הזמן לשבור את התבנית (ולבנות משהו אמיתי)
- שרונה שם טוב
- 10 בינו׳ 2024
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: לפני 4 ימים
מרגישים לפעמים שהזוגיות שלכם (או זו שאתם מחפשים) צריכה איכשהו להיכנס לאיזו משבצת מוכנה מראש? כמו שיש מסלול "נכון" לקריירה או למשפחה, נדמה שגם לזוגיות יש "תקן": פגישות -> חתונה (רצוי מפוארת) -> ילדים (חמודים ומוצלחים, כמובן) -> בית עם גינה -> וחיים באושר ועושר (עד שהכלב צריך טיפול שורש...). מכירים את זה?
הרבה פעמים, אנחנו ניגשים לחיפוש זוגיות קצת כמו לעריכת קניות בסופר. מגיעים עם "רשימת מכולת" מדוקדקת בראש: חוש הומור (חובה!), יציבות כלכלית (שיהיה מי שיממן את המשכנתא), רצון לילדים (לפחות שניים), מראה חיצוני (שיגרום לאקס/ית לקנא קצת)... נדמה לנו שאם רק נמצא את האדם שמסמן "וי" על כל הסעיפים הנכונים, האושר הזוגי מובטח. (ואז, כמו בסופר, אנחנו מגלים שרשימת מכולת מושלמת לא תמיד מבטיחה ארוחה טעימה או מזינה באמת).
אבל רגע, האם באמת אפשר "לסמן וי" על אהבה? האם קשר אנושי עמוק יכול להידחס לתוך רשימה סגורה של ציפיות ותבניות? אולי הגיע הזמן לשאול בקול רם: האם הזוגיות שלנו באמת חייבת להתיישר לפי התבנית החברתית? או שאולי, רק אולי, יש לנו את החופש והזכות לבחור וליצור קשר אחר? כזה שמתאים לנו כמו כפפה ליד, גם אם הוא נראה קצת שונה מה"תקן".

מלכודת ה"רשימת מכולת": למה תבניות נוקשות כולאות אותנו?
הנטייה לחפש זוגיות לפי תבניות ורשימות מובנת לגמרי. אנחנו מחפשים ביטחון, ודאות, שייכות. התבניות החברתיות נותנות לנו סוג של "מפת דרכים" מוכנה, שאמורה להוביל אותנו אל היעד הנכסף. הבעיה מתחילה כשהמפה הזו הופכת מכלי עזר לכלא.
קחו למשל את סיפורה של יעל (שם בדוי, הסיפור אמיתי). כל חייה היא שמעה ש"זוגיות רצינית" פירושה להתחתן עד גיל 30, לקנות בית ולהקים משפחה לפי הספר. היא יצאה לדייטים, ניסתה "לסמן וי" על גברים "מתאימים", חיפשה את הקשר ה"יציב". אבל משהו תמיד הרגיש לה קצת... כבוי. רק כשפגשה את אורי, גרוש ואב לשניים, משהו נפתח. הקשר שלהם לא נכנס לשום משבצת מוכרת – לא חתונה, לא בית בפרברים, לא מסלול ידוע מראש. אבל מה כן היה שם? אהבה גדולה, חברות אמיצה, הבנה הדדית עמוקה, ושיתוף פעולה מדהים בגידול הילדים. יעל גילתה שהאושר שלה לא נמצא ב"רשימת מכולת", אלא ביכולת ליצור קשר שמתאים להם, גם אם הוא חורג מהתבנית.
הנה כמה מהמלכודות המרכזיות של "זוגיות לפי רשימה":
חנק הפלואידיות והגמישות: זוגיות אמיתית היא יצור חי, נושם ומשתנה. היא לא פסל סטטי. כשאנחנו באים עם רשימה נוקשה, אנחנו סוגרים מראש את הדלת לזרימה, לשינויים, להפתעות, להתפתחות המשותפת. אנחנו עלולים לפספס הזדמנות לקשר מדהים רק כי הוא לא "תואם למפרט".
התעלמות מהייחודיות של כל קשר: כל אדם הוא יקום ומלואו, וכל מפגש בין שני אנשים (או יותר) יוצר דינמיקה ייחודית. אין "נוסחת קסם" אחת שמתאימה לכולם. ניסיון לדחוס קשר לתבנית קיימת מתעלם מהקסם הייחודי, מהצרכים הספציפיים ומהפוטנציאל שגלום דווקא במה ששונה.
מתכון לאכזבה ותסכול: רשימת מכולת קפדנית יוצרת ציפיות לא מציאותיות. אף אדם אינו מושלם, ואף קשר לא יכול לעמוד בכל הציפיות כל הזמן. התוצאה היא לעיתים קרובות תחושת אכזבה, פספוס או תסכול – גם כשהקשר עצמו טוב ומשמעותי.
החמצת עולם שלם של אפשרויות: העולם משתנה, ותפיסות הזוגיות מתרחבות. יש היום מגוון עצום של דרכים ליצור קשרים משמעותיים – לא מונוגמיים, פוליאמוריים, קשרים מרחוק, קשרים שבהם חיים בנפרד, קשרים עם הסכמים ייחודיים ועוד ועוד. רשימת מכולת קונבנציונלית פשוט לא רואה את כל האפשרויות האלה, ועלולה לגרום לנו לפספס קשרים שיכולים להתאים לנו בול.
מעבר לרשימה: התמקדו במה שחשוב באמת (ולא ב"וי")
אז מה האלטרנטיבה? האם זה אומר לוותר לגמרי על רצונות וציפיות? ממש לא. הכוונה היא להחליף את "רשימת המכולת" הנוקשה והחיצונית במשהו פנימי, גמיש ואנושי יותר. במקום להתמקד בסימון "וי" ליד סעיפים, בואו נתמקד במה שבונה קשר עמוק באמת: ערכים, חוויות רגשיות ותקשורת.
במקום "רשימת מכולת", נסו את זה:
זיקוק הערכים המשותפים: מה באמת יושב בלב הקשר שאתם רוצים? כנות רדיקלית? צמיחה אישית והדדית? חברות עמוקה? תמיכה ללא תנאי? הומור שמרים אתכם בימים קשים? סקרנות לחיים? שאלו את עצמכם: מהם 3-5 הדברים שהכי חשוב לי להרגיש ולחוות בקשר קרוב? כשהבסיס הוא ערכים משותפים, הקשר יכול ללבוש צורות רבות ולהישאר יציב.
הגדרת החוויות הרגשיות הרצויות: במקום לחשוב איך הקשר "אמור להיראות" מבחוץ, דמיינו איך אתם רוצים שהוא ירגיש מבפנים. אינטימיות? ביטחון? שותפות? תשוקה? הרפתקה? רוגע? שמחה? כשמגדירים את המטרה במונחים של חוויות רגשיות, נפתחת הדלת ליצירתיות וגמישות באופן שבו תממשו אותן יחד.
בניית תקשורת פתוחה ואמיצה: זה אולי הסעיף הכי חשוב. היכולת לדבר בכנות על רצונות, צרכים, פחדים, גבולות, שינויים, ולנהל דיאלוג פתוח ומכבד – היא הדבק שמחבר קשרים גמישים ומאפשר להם להתפתח ולהתאים את עצמם לאורך זמן.
שחררו את המשבצות: ברוכים הבאים לעידן של אפשרויות
אנחנו חיים בתקופה מרתקת שבה יש לנו יותר חופש מאי פעם להגדיר את חיינו, כולל את מערכות היחסים שלנו. אנחנו לא כבולים לתבניות מסורתיות אם הן מרגישות לנו צרות או לא מתאימות. אנחנו יכולים, ויש לנו את הזכות, ליצור קשרים ייחודיים שמבטאים את מי שאנחנו ואת מה שאנחנו באמת רוצים וצריכים.
זה לא אומר כאוס או ויתור על הגדרות. זה אומר שההגדרות יכולות להיות שלנו. אישיות, גמישות, פתוחות לשינוי. במקום "רשימת מכולת" חיצונית, אפשר לפתח "מצפן פנימי" – מערכת של ערכים, גבולות, ורצונות – שתנחה אותנו בבניית קשרים אותנטיים ומותאמים אישית.
כמה צעדים קטנים להתחיל:
נסו לזהות (לעצמכם): מהם 3 הערכים הכי חשובים לי בקשר? מהן 3 החוויות הרגשיות שאני הכי רוצה לחוות בזוגיות?
הרחיבו את המבט: היו פתוחים להכיר אנשים שאולי לא מסמנים "וי" על כל הסעיפים המקוריים שלכם. תנו צ'אנס לקשרים שנראים קצת "אחרים" או לא שגרתיים.
דברו על זה: נהלו שיחות כנות ופתוחות עם בני/בנות זוג (פוטנציאליים או נוכחיים) על מה שחשוב לכם (ערכים, חוויות, גבולות), מבלי להינעל על תבנית אחת ספציפית.
אמצו גמישות: היו מוכנים "לעדכן את המסלול" אם הקשר לוקח אתכם למקומות חדשים ומעניינים שלא היו בתוכנית המקורית. זוגיות היא מסע, לא יעד סופי.
זכרו את המהות: זוגיות היא לא מוצר צריכה, אלא מפגש אנושי, דינמי, מתפתח וייחודי. תנו מקום לקסם, להפתעות, ליכולת שלכם ליצור משהו חדש ומשמעותי, מעבר למשבצות המוכרות.
החופש לבחור קשר אחר הוא שלכם
אז האם הזוגיות שלכם חייבת להיכנס למשבצת? התשובה, לשמחתי, היא לא. יש לכם את החופש לבחור, לעצב וליצור קשר אחר – קשר שמגדיר את עצמו, קשר שמתאים לכם אישית, קשר שחוגג את מי שאתם באמת.
במקום לשאול "האם הוא/היא עומד/ת בקריטריונים?", שאלו: "איך אני מרגיש/ה ליד האדם הזה?", "האם אני יכול/ה להיות אני באופן מלא?", "האם הקשר הזה מאפשר לי לצמוח?". קשר טוב הוא כזה שמאפשר לנו להרגיש בטוחים, אהובים, מובנים ושמחים, גם (ואולי במיוחד) אם הוא לא נראה בדיוק כמו בתמונה שעל הקופסה.
עכשיו תורכם: איזו "משבצת זוגית" הרגשתם פעם שהחברה (או אתם בעצמכם) ניסתה "לדחוף" אתכם אליה? ואיך אתם מדמיינים עיצוב קשר שיהיה באמת נאמן לכם? שתפו במחשבות בתגובות למטה!
Comments